Periophthalmus barbarus
Nazwa angielska:
  • Atlantic mudskipper
  • Nazwa polska:
  • Poskoczek mułowy
  • Podział geograficzny:
  • Afryka - pozostałe
  • Podział systematyczny:
  • Oxudercinae
  • Polskie synonimy:
  • Łacińskie synonimy:
  • Gobius barbarus
  • (Linnaeus, 1766)
    Pochodzenie: mangrowe wybrzeża i estuaria Zachodniej Afryki od Senegalu po Angolę.
    Wielkość: do 15 cm (niektóre źródła podają do 25 cm).
    Akwarium: Duża powierzchnia dna. Rozmiary minimalne to 120 cm długości i 50 cm szerokości, wysokość mniej istotna. Wystrój powinien imitować naturalne środowisko występowania poskoczyków, czyli strefę przejściową między środowiskiem wodnym wybrzeża morskiego a lądem, charakterystyczną dla estuariów i zarośli mangrowych. Duże korzenie i miejscami usypane kamienno – piaszczyste wyspy oraz niski poziom (maksymalnie 20-25 cm) wody będą tu odpowiednie. Woda słonawa o zawartości soli 1-2% i temperaturze 25-30°C, pH 8,0-8,5. Temperatura powietrza powinna być co najmniej taka sama lub wyższa niż temperatura wody. Poskoczki dużo jedzą a co za tym idzie wydalają, dlatego konieczna jest wydajna filtracja.
    Charakterystyka: Poszczególne osobniki zajmują terytoria, których bronią przed przedstawicielami swojego gatunku. Są typowymi drapieżnikami polującym na owady i małe ryby. Mogą żyć zarówno w wodzie ja i na lądzie, muszą mieć jednak stały dostęp choćby do niewielkiej kałuży wody, bowiem przesuszenie skrzeli i naskórka prowadzi do ich śmierci. Potrafią sprawnie poruszać się po lądzie, wspinać a nawet skakać np. polując na przelatujące owady. W związku z tym pokrywa akwarium musi być szczelna. Nie należy do łatwych w hodowli, bowiem największą trudność sprawia odpowiednie urządzenie akwarium imitujące naturalne środowisko występowania.
    Opis: Niezwykle wyglądające ryby przypominające swoim zachowaniem i wyglądem płazy. Duża prostokątna głowa na górze której osadzone są słupkowe oczy, dzięki którym mogą obserwować otoczenie bez konieczności wynurzania się z wody. Płetwy piersiowe niczym kończyny i krępe, walcowate, zwężające się ku tyłowi ciało, umożliwiają dość sprawne poruszanie się po lądzie.
    Rozmnażanie: W niewoli nie jest rozmnażany.
    Pokarm: Przede wszystkim żywy taki jak muchy, świerszcze, chrząszcze, larwy owadów, małe ryby, jako uzupełnienie pokarmy sztuczne w postaci płatków i pałeczek.

    Galeria
    (kliknij obrazek żeby powiększyć)